Kursusoversigt

BASIC - Grundliggende fodring af heste

Dette kursus giver dig en solid baggrund for at kunne tilrettelægge den bedste fodring. Snus til indholdet i de åbne lektioner, og hop til bestilling af kurset, lige hjem i din indbakke med det wons.

Forfatter
Martha Voss

Modul 1: Forstå din hest og dens energibehov

For at kunne tilrettelægge en optimal fodring, skal du kende din hests behov. I første om gang er det energibehovet, som du kan bestemme ved at kende følgende:

  • Hvordan måler du hestens vægt?
  • Hvordan vurderer du hestens huld (fedtkomposition)?
  • Hvordan vurderer du hestens arbejdbelastning og kravet til ekstra energi?

Modul 2: Kend næringsstofferne og hestens udnyttelse af dem

Du får kendskab til hvordan planterne danner næringsstofferne i deres vækst, og hvad hesten får ud af det gennem fordøjelsen.

  • Hvad sker der i hestens fordøjelse?
  • Hvordan omsætter hesten de optagede næringsstoffer i kroppen?
  • Hvordan vurderer du dine fodermidlers næringsindhold og kvalitet i forhold til hestens behov?
  • Hvad er næringsstofnormer og hvordan bestemmer du dem?
Forståfordøjelsen miniature
Lektion 1: Hestens fordøjelse
24:08
Forstå foderanalysen miniature
Lektion 2: Foderanalysen
27:54
www
Lektion 3: Eksterne links om grovfoderanalysen

Modul 3: Den optimale foderplan til din hest

Sammensætning af den optimale foderplan følger bestemt system med vigtige komponenter som først og fremmest skal være dækket ind. I dette modul lærer du om:

  • Hvor meget grovfoder skal hesten have og hvordan beregner jeg det?
  • Hvilke principper gælder for valg af det rigtige tilskud?
  • Hvordan kan jeg selv beregne foderplanen?
Den optimale foderplan miniature
Lektion 1: Sammensætning af den optimale foderplan
14:25
Regneark miniature
Lektion 2: Foderplanlægning i Excel regnearket
Regneark miniature
Lektion 3: Vejledning i brug af Excel foderprogrammet
30:09
www
Lektion 4: Programmer til foderplanlægning

Modul 4: Vurdering af foderplanen og opmærksomhedspunkter på hestens sundhed

Selvom foderplanen er totalt fint beregnet med alle næringsstofbehov dækket, kan der alligevel være ting, du skal være særligt opmærksom på:

  • Hvordan kan jeg vurdere, om foderplanen er i orden?
  • Hvordan kan det være hesten udvikler forfangenhed?
  • Hvad betyder fodringen for om hesten udvikler mavesår?
Problemstillinger miniature
Lektion 1: Problemstillinger i forhold til foderplanen
14:55
Mavesår miniature
Lektion 2: Mavesår
11:32
Forfangenhed miniature
Lektion 2: Forfangenhed og EMS
17:32

Modul 5: Skab gode foderrutiner og hold styr på den praktiske fodring

Selv den bedste foderplan kan kun være vejledende, og du skal holde styr på mange brikker i det puslespil som udgør den optimale fodring:

  • Hvad er de 9 brikker i puslespillet for optimal fodring?
  • Hvordan  kan jeg vurdere foderets hygiejniske kvalitet?
  • Hvordan kan jeg vurdere mine græsmarker?
9 brikker miniature
Lektion 1: De ni brikker i god fodring
17:05
Styrpågræsfolden miniature
Lektion 2: Styr på græsfolden
12:36

Modul 6: Skriv en caseopgave, fremlæg den og få diplom for kurset.

Det kan være, du har brug for at dokumentere dit udbytte af kurset overfor f.eks. en arbejdsgiver. Derfor har du mulighed for at udarbejde en caseopgave om fodringen på dit sted. Du får  mulighed for vejledning over video, så du også kan bruge dit projekt i virkeligheden bagefter.

Opgaven sender du på mail, og vi aftaler et tidspunkt for din fremlæggelse og feed-back.

Derefter modtager du dit bevis på mail.

Modul 7: Flødeskum - videoer om grovfoder, foderanalyser m.v. fra efterårsferieudfordringen "Zoom ind på dit grovfoder"

I efterårsferien 2020 hold jeg i en Facebook-gruppe en challenge med 4 videoer omkring grovfoder, hvor jeg leger "Fodernørd", inspireret af Sebastian Kleins udsendelser med næsten samme navn. Jeg viser f.eks. tørstofanalyser.

Her har du videoerne fra disse.

Zoom grovfoder
Lektion 1: Zoom ind på hestens grovfoder
44:17
Zoom tørstof
Lektion 2: Zoom ind på tørstof
46:55
Zoom hø og wrap
Lektion 3: Zoom ind på konservering af hø og wrap
31:49
Zoom hygiejne
Lektion 4: Zoom ind på foderets hygiejniske kvalitet
42:17

Din vurdering af kurset

Hvordan var din oplevelse og dit udbytte af dette kursus?

Hjælp mig til at blive bedre.

Evalueringsskema