Auditorium

Auditoriet er NENUC Academys undervisningslokale. Her kan du se undervisningsvideoer og vælge dine kurser, som du fordyber dig i.

Videoerne her er optagelser fra liveudsendelser, f.eks. fra NENUC Live, Facebookgruppen "Zoom ind" eller andre live sessioner.

Om fravænning af føl og følhopper...

Morgen TV den 12. september

En stressende periode i føllets tid, hvor der nemt kan opstå stereotypier, mavesår mv.

Her får du tips til en mere føl-venlig fravænning....

Hesteagronomens MorgenTV

Følger du med på Facebook?  Der er efterhånden nogle stykker med mine foredrag og refleksioner om løst of fast til hold af heste. Se denne Morgen TV om grovfoderbudgettet.

foredrag søndag

Heste foretrækker buffet

Videoen fra NENUC Live Webinaret den 24. november 2021.

Vi skal helt tilbage til hesten fra tidernes morgen og frem til den moderne tamhest for at forstå, hvad moderne heste ville vælge at spise - hvis de altså selv fik valget. Og hvordan påvirker det hesten om den kun får tilbudt ét fodermiddel, eller om den må vælge mellem flere typer.

Cirka en times foredrag inklusive spørgsmål - og et godt tilbud til sidst. Men skynd dig - det gælder kun frem til den 1. december 2021.

I videoen henviser jeg til to videnskabelige forsøg fra England. Du kan finde henvisningen her:

Responses of horses offered a choice between stables containing single or multiple forages

Foraging enrichment for stabled horses: effects on behaviour and selection

Sommergræs live med Spørg Hesteagronomerne.

Få det bedste ud af din græsfold - så den passer til dine heste.

I denne live har jeg besøg på Zoom af Reni Hvam Nielsen, som er en af hesteagronomerne - Facebookgruppen, hvor du kan få svar på alle mulige spørgsmål om hold af heste. Reni har i sit eget hestehold både varmblodsstutteri samt islændere, så hun kender i høj grad de problemstillinger, der kan opstå med heste på græs.

Sommerlive 07-07-2021

NENUC LIVE 2021

Traditionen med NENUC LIVE startede i 2020 under den første Corona lock down. Konceptet er følgende:

Du udfordrer mig med et spørgsmål, du gerne vil have uddybet. Skriv f.eks. en mail her: martha.voss@nenuc.dk.

Jeg researcher lidt, finder blandt andet noget videnskabeligt litteratur, som jeg tager med i liven.

Selve liven holdes en hverdags aften, og ugedagene skifter, så du kan få chance for at være med live. Du får besked via mine nyhedsbreve og på Facebook, blandt andet i min særlige fodergrupppe: Zoom ind på dit grovfoder.

I liven tegner og fortæller jeg ved min whiteboardtavle, så forklaringen til dit spørgsmål udfoldes sammen med dig og de andre, som kigger med. Undervejs og især bagefter har du mulighed for at stille uddybende spørgsmål, og hvis jeg ikke kan svare på dem her og nu, så finder jeg svaret senere.

Liven optages på video, og disse videoer kan du se herunder:

NYTÅRSLIVE: Heste foretrækker buffet

Grovfoderet er hestens vigtigste foder, og der er behov for at tilbyde hesten flere forskellige typer grovfoder. Både af hensyn til dens adfærdsmæssige behov, som for at sikre en varieret sammensætning af mikrofloraen i hestens blind- og tyktarm.

I liven henviser jeg til dette engelske forsøg fra 1999 (publiceret i 2002:

GOODWIN*, H. P. B. DAVIDSON†and P. HARRIS 
Foraging enrichment for stabled horses: effects on behaviour and selection
EQUINE VETERINARY JOURNALEquine vet. J. (2002) 34 (7) 686-691

https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2746/042516402776250450

I linket får du desværre kun resuméet, men du kan bede om adgang til hele artiklen og betale for det online. Jeg gav 7$ for 48 timer. Nok til at kunne tygge mig igennem artiklen og skrive noter ;)

Vil du selv prøve at lave forsøget, har jeg lavet en vejledning til dig i Laboratoriet her:

Vejledning til Foderadfærdsforsøg

Pinselive: Hvorfor tåler nogle heste ikke wrap?

Og hvad er forskellen på hø, wrap og ensilage - hvis der da er en forskel?

En del af forsøgene, som jeg refererer til i liven kommer fra en af verdens førende forskere på ensilage til heste, Cecilia Müller fra Swedish University of Agriculture. Artiklen er en såkaldt review artikel, dvs. den opsamler tilgængelige forskningsresultater og giver et overblik over temaet.

Cecilia Müller:
Silage and haylage for horses
Grass Forage Science 2918: 73:815-827
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/gfs.12387 

Dagens tavle:

Videoforedragene fra NENUC Horse Show

Det startede som en frustration over, at Hillerød horse Show 2020 blev aflyst på grund af Corona. Det var selvfølgeligt nødvendigt, men nu havde jeg arbejdet så meget på at blive max klar til messen, hvor jeg også skulle holde to foredrag. Derfor besluttede jeg at du ikke skal snydes for foredragene, ligesom du også skulle have muligheden for at møde mig og mine kurser, få en snak med Hesteagronomen, stille spørgsmål om heste og fodring af din hest. Så, TA DA!!!

Herunder kan du se video-optagelserne af de to foredrag:

Få styr på hestens blodsukker og insulinresistens

Vil du gerne vide mere om, hvad det er for noget med hestens blodsukker – og hvad er det der insulinresistens for noget? Hvorfor er højt blodsukker – og blodsukkersvingninger skidt for din hest?

På en illustrativ og overskuelig måde får du indsigt i, hvordan ustabilt blodsukker kan påvirke din hests umiddelbare præstation og dens sundhed på den lange bane. Det handler om alle typer heste, både de varme og de nøjsomme heste, hvad enten de præsterer på højt niveau eller hygger med en skovtur.

Med forståelse for hestens biologi får du mulighed for selv at kunne tilrettelægge en optimal fodring af din hest. Så I kan have glæde af hinanden i mange år.

Fodring af den blodsukkerstabile hest

Vil du gerne have konkrete redskaber til at fodre din hest, så den bevarer et stabilt blodsukker, og dermed bevarer sin insulinfølsomhed? Hvordan påvirker de forskellige fodermidler hestens blodsukker, og hvordan kan du vurdere om fodermidlet er godt til din hest?

På en illustrativ og overskuelig måde får du indsigt i, hvorfor det først og fremmest handler om at give hesten det rigtige grovfoder. Det handler om at lægge grund for en stabil fordøjelse og optagelse af næringsstofferne.

Foredraget giver dig forståelse for de krav du skal stille til hestens grovfoder – ligesom du stiller krav til krybbefoderet. Det hjælper dig til at stille de rigtige spørgsmål til din leverandør.

Zoom ind på dit grovfoder

På Nenuc's Facebookside er der en gruppe, som startede i påskeferien 2020. En gruppe, som jævnligt er med i en udfordring, en challenge. Og nogle gange laver jeg live i gruppen. Liven bliver optaget, og her har du fire videoer fra efterårsferien 2020.

Gruppen er en lukket gruppe, men alle er velkomne. Tryk på knappen herunder og hop ind på gruppen. Der sker ofte et eller andet omkring fodring af heste.

Zoom ind på en udfordring - løs en challenge.

Zoom ind på foderets hygiejniske værdi

Hvordan ser du om dit hø og din wrap egner sig som foder til din hest? Hvad sker der i konserveringen af græsset, så det bliver til hø og wrap?

Zoom ind på hestens grovfoder

Hvad betyder grovfoderet for din hest, og hvilket behov har den for at få grovfoder? Grovfoder produceres næsten altid af græs. Men græs er ikke bare græs!

Zoom ind på næringsværdien i dit hø og wrap

Hvordan kan du se, hvilken næringsværdi dit hø eller wrap har? OG hvordan læser du en foderanalyse?

Zoom ind på fodertørstof

Hvad er det for noget med tørstof? Og hvordan kan jeg vurdere tørstofindholdet i mit hø eller min wrap?

NENUC Live 2020

Med jævne mellemrum holder jeg online foredrag under navnet NENUC Live. Disse Live sessioner kører efter et bestemt dogme:

Alle kan tilmelde sig og se Live optagelserne, deltage aktivt i dem ved at kommentere og stille spørgsmål.

Emnet for den enkelte Live bestemmes af dig, som følger NENUC. På Facebook eller her i Academy. Det er dig, som stiller et spørgsmål, kommer med ideer til indholdet i næste omgang. Og der er emner nok at tage af. Udover de videoer, du kan se herunder, er der forslag om Live med f.eks.: Fodring af den gamle hest, Græsmarkens planter og meget mere.

Hestens blodsukker

Hvad er alt det med hestens blodsukker for noget, og hvorfor skal vi bekymre os om det? Sukker er en vigtig energikilde for hesten, men hvis vi overfodrer den med sukker og især stivelse, risikerer vi at belaste de reguleringsmekanismer, som sikrer at hesten stadig er sund og rask.

Fodring af EMS hesten

Hvordan kan du fodre din hest med EMS, så den holder sig fit og fight, også i en høj alder?

Genopret den underernærede unghest

I denne live har Lis udfordret mig med dette spørgsmål:
"- Jeg vil gerne høre noget om, hvor lang tid det kan tage at genoprette en unghest, der fra 2. til 4. leveår har været underernæret og ikke har fået hvad den skulle have af foder, vitaminer og mineraler - og så ud derefter ..."

Understøt hestens muskler

Her er videoen fra NENUC LIVE den 29. april.
Denne uges NENUC LIVE handler om, hvordan du kan hjælpe din hest med at udvikle muskler. Og den videnskabelige artikel handler om aminosyrer - og meget mere - se links her:
Først review-artiklen fra David Marlin: https://davidmarlin.co.uk/.../the-science-of-equine.../
Og så forsøgsartiklen fra Piotr Ostaszewski og hans kolleger:

Hjælp til den nervøse hest

Denne live handler om den nervøse hest, og udfodringerne med dels at håndtere nervøsiteten, dels fodring af den nervøse hest. Liven ligger på Facebook, og der blev brugt en del artikler i liven: 
Det danske forsøg af Janne Winther Christensen og Jens Malmkvist er refereret i en DJF Rapport fra Århus Universitets temadag om stress og mavesår hos heste. Der er flere spændende artikler om dette emne i rapporten, så du får et link til denne her:
Artiklen med tryptotan forsøget finder du her:
Den engelske artikel om magnesium finder du her:
Begge de videnskabelige artikler kan du læse som Abstract, dvs. et resume af forsøget. Hvis du vil har adgang itl hele artiklen, skal du købe dig adgang - se vejledningen ved artiklen.

Fodring af den gamle hest

Hvad sker der med hesten, når den bliver ældre?

Det svarer hesteagronom Martha Voss på i denne live. Vi kommer ind på de udfordringer der er med stofskiftet, tarmkanalen, tænderne og udnyttelsen af foderet. Og du får et vigtigt overblik over den optimale foderplan til din gamle hest, så den kan ældes med stil.

Det videnskabelige arbejde er blandt andet gjort af nogle af verdens førende forskere inden for hestens ernæring, nemlig Sarah L. Ralston fra Rutgers, New Jersey, samt Patricia A. Harris, Royal University of London.

Ralston & Harris: Nutritional considerations for aged horses https://veteriankey.com/nutritional-considerations-for-aged-horses/

Ralston: Nutritional Considerations for the Senior Dressage Horse https://dressagetoday.com/horse-health-/nutritional-considerations-senior-dressage-horse