Auditorium
Auditoriet er NENUC Academys undervisningslokale. Her kan du se undervisningsvideoer og vælge dine kurser, som du fordyber dig i.
Videoerne her er optagelser fra liveudsendelser, f.eks. fra NENUC Live, Facebookgruppen "Zoom ind" eller andre live sessioner.
Om fravænning af føl og følhopper...
Morgen TV den 12. september
En stressende periode i føllets tid, hvor der nemt kan opstå stereotypier, mavesår mv.
Her får du tips til en mere føl-venlig fravænning....
Hesteagronomens MorgenTV
Følger du med på Facebook? Der er efterhånden nogle stykker med mine foredrag og refleksioner om løst of fast til hold af heste. Se denne Morgen TV om grovfoderbudgettet.
Heste foretrækker buffet
Videoen fra NENUC Live Webinaret den 24. november 2021.
Vi skal helt tilbage til hesten fra tidernes morgen og frem til den moderne tamhest for at forstå, hvad moderne heste ville vælge at spise - hvis de altså selv fik valget. Og hvordan påvirker det hesten om den kun får tilbudt ét fodermiddel, eller om den må vælge mellem flere typer.
Cirka en times foredrag inklusive spørgsmål - og et godt tilbud til sidst. Men skynd dig - det gælder kun frem til den 1. december 2021.
I videoen henviser jeg til to videnskabelige forsøg fra England. Du kan finde henvisningen her:
Responses of horses offered a choice between stables containing single or multiple forages
Foraging enrichment for stabled horses: effects on behaviour and selection
Sommergræs live med Spørg Hesteagronomerne.
Få det bedste ud af din græsfold - så den passer til dine heste.
I denne live har jeg besøg på Zoom af Reni Hvam Nielsen, som er en af hesteagronomerne - Facebookgruppen, hvor du kan få svar på alle mulige spørgsmål om hold af heste. Reni har i sit eget hestehold både varmblodsstutteri samt islændere, så hun kender i høj grad de problemstillinger, der kan opstå med heste på græs.
NENUC LIVE 2021
Traditionen med NENUC LIVE startede i 2020 under den første Corona lock down. Konceptet er følgende:
Du udfordrer mig med et spørgsmål, du gerne vil have uddybet. Skriv f.eks. en mail her: martha.voss@nenuc.dk.
Jeg researcher lidt, finder blandt andet noget videnskabeligt litteratur, som jeg tager med i liven.
Selve liven holdes en hverdags aften, og ugedagene skifter, så du kan få chance for at være med live. Du får besked via mine nyhedsbreve og på Facebook, blandt andet i min særlige fodergrupppe: Zoom ind på dit grovfoder.
I liven tegner og fortæller jeg ved min whiteboardtavle, så forklaringen til dit spørgsmål udfoldes sammen med dig og de andre, som kigger med. Undervejs og især bagefter har du mulighed for at stille uddybende spørgsmål, og hvis jeg ikke kan svare på dem her og nu, så finder jeg svaret senere.
Liven optages på video, og disse videoer kan du se herunder:

NYTÅRSLIVE: Heste foretrækker buffet
Grovfoderet er hestens vigtigste foder, og der er behov for at tilbyde hesten flere forskellige typer grovfoder. Både af hensyn til dens adfærdsmæssige behov, som for at sikre en varieret sammensætning af mikrofloraen i hestens blind- og tyktarm.
I liven henviser jeg til dette engelske forsøg fra 1999 (publiceret i 2002:
GOODWIN*, H. P. B. DAVIDSON†and P. HARRIS
Foraging enrichment for stabled horses: effects on behaviour and selection
EQUINE VETERINARY JOURNALEquine vet. J. (2002) 34 (7) 686-691
https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2746/042516402776250450
I linket får du desværre kun resuméet, men du kan bede om adgang til hele artiklen og betale for det online. Jeg gav 7$ for 48 timer. Nok til at kunne tygge mig igennem artiklen og skrive noter ;)
Vil du selv prøve at lave forsøget, har jeg lavet en vejledning til dig i Laboratoriet her:

Pinselive: Hvorfor tåler nogle heste ikke wrap?
Og hvad er forskellen på hø, wrap og ensilage - hvis der da er en forskel?
En del af forsøgene, som jeg refererer til i liven kommer fra en af verdens førende forskere på ensilage til heste, Cecilia Müller fra Swedish University of Agriculture. Artiklen er en såkaldt review artikel, dvs. den opsamler tilgængelige forskningsresultater og giver et overblik over temaet.
Cecilia Müller:
Silage and haylage for horses
Grass Forage Science 2918: 73:815-827
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/gfs.12387
Dagens tavle:
Videoforedragene fra NENUC Horse Show
Det startede som en frustration over, at Hillerød horse Show 2020 blev aflyst på grund af Corona. Det var selvfølgeligt nødvendigt, men nu havde jeg arbejdet så meget på at blive max klar til messen, hvor jeg også skulle holde to foredrag. Derfor besluttede jeg at du ikke skal snydes for foredragene, ligesom du også skulle have muligheden for at møde mig og mine kurser, få en snak med Hesteagronomen, stille spørgsmål om heste og fodring af din hest. Så, TA DA!!!
Herunder kan du se video-optagelserne af de to foredrag:

Få styr på hestens blodsukker og insulinresistens
Vil du gerne vide mere om, hvad det er for noget med hestens blodsukker – og hvad er det der insulinresistens for noget? Hvorfor er højt blodsukker – og blodsukkersvingninger skidt for din hest?
På en illustrativ og overskuelig måde får du indsigt i, hvordan ustabilt blodsukker kan påvirke din hests umiddelbare præstation og dens sundhed på den lange bane. Det handler om alle typer heste, både de varme og de nøjsomme heste, hvad enten de præsterer på højt niveau eller hygger med en skovtur.
Med forståelse for hestens biologi får du mulighed for selv at kunne tilrettelægge en optimal fodring af din hest. Så I kan have glæde af hinanden i mange år.

Fodring af den blodsukkerstabile hest
Vil du gerne have konkrete redskaber til at fodre din hest, så den bevarer et stabilt blodsukker, og dermed bevarer sin insulinfølsomhed? Hvordan påvirker de forskellige fodermidler hestens blodsukker, og hvordan kan du vurdere om fodermidlet er godt til din hest?
På en illustrativ og overskuelig måde får du indsigt i, hvorfor det først og fremmest handler om at give hesten det rigtige grovfoder. Det handler om at lægge grund for en stabil fordøjelse og optagelse af næringsstofferne.
Foredraget giver dig forståelse for de krav du skal stille til hestens grovfoder – ligesom du stiller krav til krybbefoderet. Det hjælper dig til at stille de rigtige spørgsmål til din leverandør.
Zoom ind på dit grovfoder
På Nenuc's Facebookside er der en gruppe, som startede i påskeferien 2020. En gruppe, som jævnligt er med i en udfordring, en challenge. Og nogle gange laver jeg live i gruppen. Liven bliver optaget, og her har du fire videoer fra efterårsferien 2020.
Gruppen er en lukket gruppe, men alle er velkomne. Tryk på knappen herunder og hop ind på gruppen. Der sker ofte et eller andet omkring fodring af heste.
NENUC Live 2020
Med jævne mellemrum holder jeg online foredrag under navnet NENUC Live. Disse Live sessioner kører efter et bestemt dogme:
Alle kan tilmelde sig og se Live optagelserne, deltage aktivt i dem ved at kommentere og stille spørgsmål.
Emnet for den enkelte Live bestemmes af dig, som følger NENUC. På Facebook eller her i Academy. Det er dig, som stiller et spørgsmål, kommer med ideer til indholdet i næste omgang. Og der er emner nok at tage af. Udover de videoer, du kan se herunder, er der forslag om Live med f.eks.: Fodring af den gamle hest, Græsmarkens planter og meget mere.

Hestens blodsukker
Hvad er alt det med hestens blodsukker for noget, og hvorfor skal vi bekymre os om det? Sukker er en vigtig energikilde for hesten, men hvis vi overfodrer den med sukker og især stivelse, risikerer vi at belaste de reguleringsmekanismer, som sikrer at hesten stadig er sund og rask.

Genopret den underernærede unghest

Understøt hestens muskler

Hjælp til den nervøse hest

Fodring af den gamle hest
Hvad sker der med hesten, når den bliver ældre?
Det svarer hesteagronom Martha Voss på i denne live. Vi kommer ind på de udfordringer der er med stofskiftet, tarmkanalen, tænderne og udnyttelsen af foderet. Og du får et vigtigt overblik over den optimale foderplan til din gamle hest, så den kan ældes med stil.
Det videnskabelige arbejde er blandt andet gjort af nogle af verdens førende forskere inden for hestens ernæring, nemlig Sarah L. Ralston fra Rutgers, New Jersey, samt Patricia A. Harris, Royal University of London.
Ralston & Harris: Nutritional considerations for aged horses https://veteriankey.com/nutritional-considerations-for-aged-horses/
Ralston: Nutritional Considerations for the Senior Dressage Horse https://dressagetoday.com/horse-health-/nutritional-considerations-senior-dressage-horse
Featured courses
Use this section to highlight specific courses.
BASIC Diplom - Grundlæggende fodring af heste
NENUC BASIC
diplomkursus i fodring af heste
- Forstå hestens fordøjelsessystem, og hvad ernæringen gør for dens trivsel og præstation
- Lær at lave den perfekte foderplan til netop dine heste
- Optimer dine foderrutiner så de understøtter alle hestenes sundhed
- Lær hvordan du gennem fodring forebygger skader og sygdom og dermed sparer dyrlægeregninger.
Og så lærer du at stille de rigtige spørgsmål til din foderleverandør og din dyrlæge, fordi du nu ved noget om hestens foderbiologi, og hvordan fodermidlerne påvirker dens sundhed og velbefindende. Det sætter dig i stand til at planlægge og handle hensigtsmæssigt på forhånd, så du kan forebygge problemer som kolik, forfangenhed og stofskifteproblemer som EMS ol.
Din hest har brug for din viden, for den kan jo ikke vælge sit foder selv.
NYHED! Nu med Den lille Foderbog som en del af kurset!
Få styr på hestens blodsukker
Forebyg stofskiftesygdomme
Fem gode værktøjer til at holde hestens blodsukker stabilt og dermed undgå sygdomme som følge af insulinresistens.
Du få en dybere forståelse for
- hvordan foderet påvirker hestens blodsukker
- hvordan insulinresistens opstår
- hvordan det påvirker hestens sundhed
Helt hardcore får du
- 7 videoer, i alt en god times viden i ord og billeder
- 5 interaktive fordybelsesopgaver, hvor du vælger en løsning og får viden om konsekvenserne af dit valg
- 1 videooptagelse af NENUC Live fra den 5. august 2020. 1,5 time med undervisning og svar på spørgsmål
- Adgang til materialet så ofte og længe du har lyst.